Dewan Rakyat (Mesyuarat Kedua)

  
  
  
  
Soalan
  
3LisanMesyuarat Kedua16/07/2019

​Minta MENTERI PENGANGKUTAN menyatakan tarikh permulaan serta tarikh siap dijangka untuk projek pemanjangan landasan Lapangan Terbang Sandakan.

Papar Jawapan
24LisanMesyuarat Kedua16/07/2019
Minta MENTERI PENGANGKUTAN menyatakan dapatkah Kementerian menyediakan kemudahan untuk melaksanakan imbasan “vehicle entry permit” kenderaan-kenderaan di sempadan Malaysia-Brunei secara percuma untuk mempercepatkan dan memudahkan “clearance” kenderaan-kenderaan di sempadan.


Papar Jawapan
29LisanMesyuarat Kedua16/07/2019

​Minta MENTERI PENGANGKUTAN menyatakan apakah Kerajaan berhasrat untuk membesarkan atau memindahkan Lapangan Terbang Kota Kinabalu ke satu tempat yang sesuai memandangkan lapangan terbang ini telah “overcapacity”.

Papar Jawapan
34LisanMesyuarat Kedua16/07/2019

​Minta MENTERI PENGANGKUTAN menyatakan langkah strategik berhadapan cabaran "crowding-out effect" syarikat-syarikat penerbangan gergasi terhadap syarikat-syarikat kecil disebabkan perlaksanaan ASEAN Single Aviation Market kelak.

Papar Jawapan
46LisanMesyuarat Kedua16/07/2019
Minta MENTERI PENGANGKUTAN menyatakan apakah tindakan Kementerian terhadap penggunaan kereta skrap daripada Singapura dan bagaimana cara untuk mengatasinya. Adakah Kementerian telah mempunyai garis panduan untuk penguatkuasaan dilaksanakan.
Papar Jawapan
53LisanMesyuarat Kedua16/07/2019

​Minta MENTERI PENGANGKUTAN menyatakan bilakah kerja-kerja pembinaan tempat letak kereta di Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang dijangka siap dibina.

Papar Jawapan
62LisanMesyuarat Kedua16/07/2019

Minta MENTERI PENGANGKUTAN menyatakan langkah yang diambil bagi menyelesaikan masalah penduduk yang sering menjadi mangsa banjir kilat setiap kali hujan lebat di laluan Guar Stesen, Gurun, Kedah setelah siapnya Projek Landasan Berkembar Elektrik Ipoh-Padang Besar.

Papar Jawapan
67LisanMesyuarat Kedua16/07/2019

​Minta MENTERI PENGANGKUTAN menyatakan langkah keselamatan terhadap pemandu dan pengguna e-hailing susulan kes samun dan bunuh penghujung Mei yang lalu.

Papar Jawapan
69LisanMesyuarat Kedua16/07/2019

​Minta MENTERI PENGANGKUTAN menyatakan impak terhadap penambahan laluan penerbangan bagi Kuala Lumpur ke Sarawak terutamanya Kuala Lumpur-Sibu dan Johor-Sibu pada musim perayaan Gawai dan Raya baru-baru ini berbanding dengan impak terhadap penambahan laluan penerbangan bagi laluan yang sama pada masa perayaan Tahun Baru Cina 2019 dan apakah rancangan Kerajaan untuk memastikan harga tiket penerbangan domestik juga lebih rendah/mampu dibeli oleh mereka yang ingin balik ke kampung pada musim-musim perayaan.

Papar Jawapan
80LisanMesyuarat Kedua16/07/2019

​Minta MENTERI PENGANGKUTAN menyatakan apakah langkah yang diambil untuk memastikan keselamatan pemandu dan penumpang Grab.

Papar Jawapan
84LisanMesyuarat Kedua16/07/2019

​Minta MENTERI PENGANGKUTAN menyatakan adakah Kerajaan telah memuktamadkan pelaksanaan pembinaan Projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL), terutamanya dari segi kos keseluruhan dan jajaran pembinaan.

Papar Jawapan
83LisanMesyuarat Kedua16/07/2019

Minta MENTERI PENGANGKUTAN menyatakan apakah pendirian Kementerian dalam menggalakkan penggunaan basikal atau motosikal yang menggunakan kuasa elektrik atau bateri seperti yang diamalkan di negara luar seperti China.

Papar Jawapan
85LisanMesyuarat Kedua16/07/2019

Minta MENTERI PENGANGKUTAN menyatakan status terkini pembinaan ECRL dan sejauh mana pengurangan skop dan kos pembinaan akan mempengaruhi proses penyiapan projek tersebut.

Papar Jawapan
106LisanMesyuarat Kedua16/07/2019

Minta MENTERI PENGANGKUTAN menyatakan adakah Kerajaan bercadang untuk nyahrahsia (declassify) laporan tragedi “Double Six” yang berlaku pada 6 Jun 1976 yang mana sebelas nyawa terkorban, termasuklah Ketua Menteri Sabah pada masa itu, memandangkan lebih daripada 43 tahun sudah berlalu dan tiada perlunya laporan tersebut terus dirahsiakan.

Papar Jawapan
4LisanMesyuarat Kedua10/07/2019
Minta MENTERI PENGANGKUTAN menyatakan:- 

(a) apakah komponen projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) yang tidak lagi dilaksanakan selepas kos terdahulu RM65.5 bilion
dikurangkan kepada RM44 bilion. Bukankah ini satu pengecilan skop (downsizing) yang pasti akan mengurangkan kos pembinaan
dan ianya bukan penjimatan berdasarkan skop asal; dan

(b) kenapa Kerajaan tidak mengguna pakai cadangan Setiausaha Politik kepada Menteri Kewangan iaitu Tony Pua pada 15 November 2016 yang menganggarkan kos sebenar ECRL hanya RM29 bilion sahaja.


Papar Jawapan
1 - 15Next